DOBRE TŁUSZCZE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
Temat dotyczący tłuszczów jest wciąż tematem dość kontrowersyjnym. Chociaż świadomość na temat zdrowego odżywiania zatacza coraz to szersze kręgi, to jednak wciąż można spotkać osoby, które boją się dobrego, zdrowego tłuszczu, jak diabeł święconej wody. Zamiast prawdziwego masła, codziennie kupują „zdrowe” margaryny, nafaszerowane tłuszczami trans, które według powszechnej opinii mają mieć zbawienny wpływ na stan naszego serca, układu krwionośnego i szczupłą sylwetkę.
Czas przejrzeć na oczy i zrozumieć, że tylko to, co daje nam natura jest dla nas dobre – natomiast wszelkie wynalazki jakie oferuje nam przemysł spożywczy czy farmaceutyczny z pewnością są korzystne, ale… nie dla nas, nie dla naszego zdrowia.
O tłuszczach można mówić i pisać bez końca. To długa historia :) Przymierzając się do napisania tego tekstu, chciałam napisać o 10 tłuszczach, które warto jeść. Jednak kiedy uświadomiłam sobie, ile informacji musiałabym wam przekazać, mój zapał zmalał. Tyle informacji było dla mnie istotnych, że wręcz niemożliwe byłoby ich przekazanie w formie krótkiego (czy nawet trochę dłuższego) wpisu na blogu. Dlatego postanowiłam, że pod każdą wzmianką o danym tłuszczu, polecę wam książki, które warto przeczytać, by dowiedzieć się więcej na ich temat. Na prawdę polecam, bo są one istną kopalnią wiedzy! Ponadto do listy ciekawych lektur, dorzucam jeszcze propozycje dobrych tłuszczów, które warto kupić i wprowadzić do codziennej diety. Część z nich kupowałam kiedyś, a część kupuję teraz. Wszystkie uważam za godne polecenia. Są to tłuszcze, które można kupić na rynku polskim, jak i zagranicznym.
Dobre tłuszcze, które warto jeść
1. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest najlepszym źródłem kwasów omega-9. Zawiera także cenny skwalen, którego nie można wyprodukować syntetycznie, gdyż występuje on tylko w formie naturalnej. Skwalen wykazuje działanie regenerujące, antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Posiada szczególną zdolność wiązania tlenu z wody i dostarczania go do komórek. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz reguluje poziom cholesterolu. Spożywając oliwę z oliwek wspomagamy swoje serce i układ krążenia. Istotne jest również to, że mnóstwo toksyn rozpuszcza się właśnie w skwalenie, co ułatwia ich wydalanie z organizmu.
Wybierając się na zakupy sięgaj po oliwę extra virgine z pierwszego tłoczenia, najlepiej na zimno.
Ciekawe lektury:
? Zdrowe tłuszcze – Praca zbiorowa
Polecam:
? La Tourangelle 100% Organic Extra Virgin Olive Oil
? Bio Planet Oliwa z oliwek ekstra virgine
2.Olej sezamowy
Olej bardzo popularny w ajurwedzie. Jest szczególnie polecany dla osób typu Vata. Więcej na temat oleju sezamowego przeczytacie we wpisie ⇒ 10 sposobów jak wykorzystać olej sezamowy.
Polecam:
? La Tourangelle Sezame Oil Toasted
? Bio Planete Olej sezamowy Extra Virgine BIO
3.Olej kokosowy
Olej kokosowy posiada niezwykły wpływ na regenerację tkanek. Zawiera kwas laurynowy o działaniu antywirusowym, oraz kwas kaprylowy o działaniu przeciwgrzybiczym. Posiada zdolności niwelowania szkodliwego działania wolnych rodników. U mężczyzn spożywających olej kokosowy zwiększa się produkcja nasienia, a u młodych matek wzmaga się laktacja. Olej kokosowy warto jeść również ze względu na jego dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz trawiennego – przyśpiesza metabolizm, a także sprzyja wchłanianiu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Chociaż jest bardzo kaloryczny, to szybko jest przetwarzany w energię.
Olej kokosowy w temperaturze poniżej 21ºC ma konsystencję stałą. Aby go upłynnić, można go wstawić do gorącej wody. Latem, kiedy jest gorąco, przybiera postać płynną. Jest odporny na wysokie temperatury, dlatego nadaje się zarówno do smażenia i pieczenia jak i do jedzenia na zimno (na przykład można go używać do smarowania pieczywa zamiast masła, albo do surówek i sałatek). Kupując olej kokosowy warto szukać oleju organicznego, nierafinowanego, extra virgine.
Polecam książki Bruce Fife (Doktor Kokos). W jednej z nich opisuje terapię, która wyleczyła go z jaskry.
Ciekawe lektury:
? Bruce Fife – Cud oleju kokosowego
? Bruce Fife – Kokosowe przepisy na zdrowie
Polecam:
? Nature’s Way Organic Coconut Oil Extra Virgine
? Bio Planet Olej kokosowy ekstra virgine BIO
4. Olej z palmy czerwonej
Olej z palmy czerwonej to bogactwo betakarotenu, likopenu, zeoksantyny, luteiny, koenzymu Q10 oraz witaminy E (tocoferole i tocotrienole). Posiada wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Czerwony olej palmowy wykazuje właściwości antynowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz wspomagające układ nerwowy, trawienny, odpornościowy oraz krążenia. Obecne w oleju palmowym kwasy tłuszczowe wspierają pracę mózgu i serca. Włączając do swojej diety czerwony olej palmowy dbamy także o swoje oczy. Ze względu na dużą odporność na utlenianie może być poddawany wysokim temperaturom, podobnie jak olej kokosowy.
Więcej na temat wspaniałych właściwości oleju palmowego możesz przeczytać w tej książce:
Ciekawa lektura:
? Bruce Fife – Cud oleju palmowego
Polecam:
? Natvite Olej palmowy czerwony
? Olmuhle Olej z czerwonej palmy
5. Olej z pachnotki (olej Perilla)
Olej z pachnotki jest olejem mało popularnym u nas – a szkoda. W krajach azjatyckich jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w kuchni. Zawiera najwyższą zawartość kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3 działającego ochronnie na serce oraz kwasu rozmarynowego, który wpływa na poprawę pamięci i funkcje poznawcze. ⇒ Kwas rozmarynowy i jego właściwości. Ponadto zawiera także niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Jest lepszym zamiennikiem oleju lnianego. W Polsce jest trudno dostępny, ale można go dostać na Allegro.
Moje propozycje:
? Olej z pachnotki Warmińska Manufaktura
6.Olej z awokado
Olej z awokado jest tłuszczem jednonienasyconym zawierającym głównie kwasy omega-6 i niewielką ilość kwasów omega-3. Jest to olej uniwersalny. Więcej na temat właściwości awokado możesz przeczytać tutaj ⇒ Awokado nie tylko smakuje, ale również upiększa!
Ciekawe lektury:
? Heather Thomas – Awokado najlepsze przepisy z ulubionym owocem świata
Polecam:
? Gusti Italia Olej z awokado tłoczony na zimno BIO
? Sir Kensington’s Mayonnaise made with avocado oil
7.Olej MCT
Olej MCT, zwany także płynnym olejem kokosowym, to jeden z moich ulubionych olejów. Pozyskuje się go z oleju kokosowego i z nasion palmowych. W przeciwieństwie do oleju kokosowego zachowuje płynną konsystencję nawet przy niskich temperaturach. Zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe, składające się w całości z ketonów. Biorąc pod uwagę fakt, że organizm bardzo łatwo spala ketony traktując je jak paliwo – zamienia je w energię, zamiast przekształcać je w tkankę tłuszczową. Badania pokazują, że stosowanie oleju MCT łącznie z dietą ketoniczną, składającą się w głównej mierze z tłuszczu, może sprzyjać sporej utracie wagi nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci. Jest to olej uniwersalny. Można go używać zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia czy grillowania, jak i do sałatek czy sosów. Polecam używać olej MCT do koktajli i smoothie.
Olej MCT ma również jeszcze jedną, dość istotną zaletę – pozytywnie wpływa na nasze jelita i ogólną odporność organizmu. W przeciwieństwie do olejów długołańcuchowych nie przyczynia się do pokonywania bariery jelitowej przez lipopolisachrydy.
Ciekawe lektury:
? Bruce Fife – Dieta ketogeniczna
? Miriam Kalamian – Dieta ketogeniczna w walce z rakiem
? Bruce Fife – Terapia ketonowa
Polecam:
8.Olej z wątroby dorsza.
Na temat tego oleju wiele pisałam m.in. w następujących wpisach:
- Jakie źródło kwasów omega-3 wybrać
- Jak dbać o serce podczas upałów
- Najlepsze cytaty z książki „Nie jedz tego”
Olej z wątroby dorsza jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które niestety nie są produkowane przez nasz organizm. Aby ich dostarczyć, musimy zadbać o to, aby znalazły się w naszej codziennej diecie.
Dużo się mówi i pisze na temat właściwości i źródeł kwasów omega-3. Najpopularniejszymi stały się olej rybi oraz z nasion lnu. Stanowi to pewną alternatywę dla wegetarian i wegan, którzy mogą mieć prawo wyboru.
Prawda jest jednak taka, że olej z nasion lnu zawiera mniej efektywny kwas ALA w porównaniu do oleju rybiego. Dlaczego? Ponieważ zanim będzie on mógł przynieść jakiekolwiek korzyści zdrowotne, musi zostać przekształcony w aktywną formę EPA. Aby to się stało, potrzebujemy do tego odpowiedniego enzymu (D6D), który wraz z wiekiem staje się mniej aktywny. Kiedy spożywamy olej rybi, przyczyniamy się do tego, aby wspomniany enzym mógł wziąć udział w przemianie omega-6, kwasu linoleinowego, w zdrową formę kwasów omega-3, czyli GLA.
Do listy korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie oleju z wątroby dorsza, należy dopisać również wprost genialny jego wpływ na stan naszych zębów. Okazuje się, że olej ten jest niezwykle skuteczny w przypadku remineralizacji zębów! Osoby, które codziennie spożywają olej z wątroby dorsza, są mniej podatne na ubytki, a ich zęby są zdrowsze i mocne.
Warto wiedzieć, iż najlepsze efekty możemy uzyskać spożywając olej z wątroby dorsza wraz z surowym masłem lub ghee lub świeżą surową śmietaną, wyprodukowanych z mleka krów żywiących się szybko rosnącą trawą.
Pisząc o oleju z wątroby dorsza, chciałabym jeszcze wspomnieć o pewnej istotnej sprawie. Ostatnio wszędzie się mówi o tym, żeby unikać spożywania dużych ryb, ze względu na obecność w nich dużych pokładów szkodliwej rtęci. Zgadzam się z tym, że rtęć jest szkodliwa i należy jej unikać. Jest jednak jedno małe ale. Ryby zawierają także spore pokłady selenu, który posiada niezwykłą zdolność wiązania rtęci! Selen łączy się z rtęcią w stosunku 1:1. Jeśli w organizmie mamy wystarczającą ilość selenu, rtęć nie jest dla nas straszna, ponieważ w wyniku reakcji, tworzą się nierozpuszczalne związki, które ostatecznie są usuwane z organizmu.
Aby zaopatrzyć swój organizm w odpowiednie dawki selenu, warto codziennie zjeść 2-3 orzechy brazylijskie lub kilka orzechów włoskich.
Ciekawe lektury:
? Dr Ulrich Strunz, Andreas Jopp – Cała prawda o tłuszczach
Polecam:
? Carlson Labs, Wild Norwegian Cod LIver Oil, Lemon
? Carlson Labs, Wild Norwegian Cod Liver Oil, Orange
9.Olej z alg
Doskonały zamiennik kwasów omega -3 pozyskiwanych z ryb dla wegetarian i wegan! Polecam jako dresing do surówek i sałatek.
Ciekawe lektury:
? Kie Laure, Bonan Kathy – Okinawa Food
Polecam:
10.Masło Ghee
Popularne w ajurwedzie masło ghee, to nic innego jak masło klarowane. Podczas klarowania masła zostaje usunięte białko (kazeina A-1), a wraz z nim szkodliwe substancje. Kupując masło klarowane warto zwrócić uwagę, czy zostało ono wyprodukowane od krów żywiących się trawą.
Masło klarowane wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Nadaje się zarówno do gotowania jak i do smażenia. Zachowuje bardzo długo świeżość, nawet, gdy nie jest przechowywane w lodówce!
Ciekawe lektury:
? Szaciłło Karolina, Szaciłło Maciej – Jedzenie, które leczy
Polecam:
? Poore Indian Foods, Ghee 100%, Organic
? Finck, Masło klarowane Ghee Bio
Warto wiedzieć!
- Oleje można ze sobą łączyć. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6-9 powinien być 1:1 lub z przewagą omega-3.
- Warto pamiętać, że oleje zawierające kwasy omega-3 (rybi, z pachnotki, z awokado czy MCT) mają wspaniały wpływ na stan naszych jelit. Powinny je szczególnie spożywać osoby z tzw. nieszczelnością jelit. Te oleje naprawiają barierę jelitową!
- Tłuszcze zawierające kwasy omega-6 wzmagają apetyt i sprzyjają magazynowaniu tłuszczu – nie stosuj ich samodzielnie.
- Oleje, które mogą być naszymi sprzymierzeńcami w walce o szczupłą sylwetkę składają się z ketonów. Należą do nich: olej MCT, olej kokosowy, olej z nasion palmy czerwonej, masło ghee. Spożywając te oleje staraj się unikać, ogranicz lub zrezygnuj zupełnie z jedzenia białka zwierzęcego. To sprawi, że to twój własny tłuszcz zostanie przekształcony w ketony, co uwidoczni się utratą wagi.
A Ty jakich tłuszczów używasz w swojej kuchni?