WODA RODZYNKOWA – NA PIĘKNE WŁOSY I ZDROWE CIAŁO
Rodzynki mają swoich zwolenników i przeciwników. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Są osoby, które nie wyobrażają sobie sernika bez dodatku rodzynek (ja do nich należę), ale i takie, co odkładają je na brzeg talerzyka, bo nie mogą ich przełknąć. Nie wiem, czy mi się to uda, ale chciałabym dzisiaj przekonać wszystkie osoby posiadające awersję do rodzynek, że warto spojrzeć na nie zupełnie inaczej i … po prostu je polubić. Nawet jeśli zjedzenie rodzynek w całości będzie nie do zaakceptowania, to może czarna woda rodzynkowa będzie łatwiejsza do przełknięcia.
Dlaczego warto pić wodę rodzynkową
Kuchnia ajurwedyjska niezwykle ceni sobie wartości odżywcze rodzynek. Szczególnie czarnych rodzynek. Rodzynki są naturalnym źródłem witamin i minerałów. Być może trudno w to uwierzyć, ale te wysuszone, pomarszczone winogrona, posiadają wiele zalet, dzięki którym utrzymamy nasze ciało w zdrowiu, a nasza skóra i włosy będą pełne blasku i wigoru. Większość witamin i minerałów rozpuszcza się w wodzie, dlatego picie wody rodzynkowej może przynieść nam ogromne korzyści.
Zalety czarnych rodzynek
Czarne rodzynki dobrze oczyszczają krew. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, nasza wątroba i nerki mogą lepiej pracować – szkodliwe wolne rodniki szybciej zostają usunięte, a organizm odtruty. Dzięki przeciwutleniaczom i fitochemikaliom zawartym w czarnych rodzynkach, nasza skóra i włosy mają szansę wolniej się starzeć i być bardziej odporne na szkodliwe warunki atmosferyczne i środowiskowe.
Ze względu na dużą zawartość żelaza, czarne rodzynki wpływają także na poziom hemoglobiny oraz zapobiegają wypadaniu włosów. Codzienne spożywanie czarnych rodzynek może powstrzymać anemię. Według przeprowadzonych badań, niedokrwistość jest najczęstszą przyczyną wypadania włosów. Czarne rodzynki zawierają nie tylko cenne żelazo, ale również witaminę C, która ułatwia jego przyswajanie. Regularne picie czarnej wody rodzynkowej wpływa pozytywnie na układ krążenia (również w skórze głowy), stymuluje mieszki włosowe i poprawia ich kondycję.
Czarne rodzynki nie zawierają tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Zamiast tego stanowią źródło zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego włókna, które zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik. Rodzynki są źródłem fruktooligosacharydów, które działają jak prebiotyki. Jest to niezwykle korzystne dla naszego układu sercowo – naczyniowego oraz stanu naszych jelit. Na kondycję serca i układu naczyniowego z pewnością pozytywny wpływ będzie miała spora zawartość potasu, który jest antagonistą w stosunku do sodu, który posiada zdolności zatrzymywania wody w organizmie i podwyższania ciśnienia krwi. Rodzynki to doskonała przekąska pozwalająca zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i oczyszczać jelita.
Ale to nie wszystko. Rodzynki zawierają także sporo wapnia, magnezu i boru, które są niezbędnymi pierwiastkami, posiadającymi ogromny wpływ na stan naszych kości. Brak tych minerałów może osłabić nasze kości oraz stać się przyczyną powstania osteoporozy.
Jak przygotować wodę rodzynkową
- 1 – 2 łyżki dobrej jakości czarnych rodzynek dokładnie umyj i namocz na noc w jednej szklance wody.
- Rano odcedź rodzynki najlepiej za pomocą sitka.
- Aby całkowicie wycisnąć sok, zmiażdż rodzynki czystymi palcami lub łyżeczką.
- Pij wodę rodzynkową rano, najlepiej na czczo.
- Pozostałe rodzynki możesz dodać do owsianki, jogurtu lub do innych potraw.
Czarne rodzynki i woda rodzynkowa to nie tylko zdrowa przekąska, ale także doskonałe źródło energii. Przygotowanie wody rodzynkowej zajmuje dosłownie chwilę, a korzyści z jej spożywania mogą być wspaniałe.
Na zdrowie :)