“NOCNE” CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA
Jedyną wadą ciasta drożdżowego jest to, że szybko się go je, a dłużej robi. Jest kapryśne i wymagające. Nie lubi chłodu i przeciągów, za to kocha ciepło i długie, przepełnione uczuciem, dokładne wyrabianie. Ale spokojnie – dzisiaj mam dla ciebie przepis na doskonałe i pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Niewątpliwie, dodatkową jego zaletą jest to, że zawsze się udaje.
Kultowe ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe jest z pewnością ciastem kultowym. Nie boję się użyć takiego określenia, ponieważ jest ono popularnym, lubianym i rozchwytywanym ciastem. Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Pachnie i smakuje świętami oraz beztroskim dzieciństwem. Pasuje na każdą okazję. Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego często gości ono na moim stole. Przygotowuję go na różne sposoby: jako placki z owocami, strucle z makiem, bułeczki i rogaliki…
Kiedy mam mało czasu i ochotę na ciasto drożdżowe, zawsze korzystam z tego przepisu. Wykonanie go jest niesamowicie proste i mało czasochłonne. Cześć składników wkładam do miski wieczorem i zostawiam na noc. Pozostałą część dodaję rano, mieszam przy pomocy miksera i wkładam do piekarnika. Dzięki temu mam rano na śniadanie pyszne, cieplutkie i świeże ciasto drożdżowe.
“Nocne” ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 6 jajek
- 25 dag masła
- 7 dag świeżych drożdży
- 1 – 2 szklanki cukru
- 2 1/2 szkl. mleka
- ekstrakt waniliowy
- 10 dag rodzynek
- masło klarowane i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
W misce wymieszaj jajka, cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i dodaj do pozostałych składników. Naczynie nakryj i odstaw na noc. Rano wsyp przesianą mąkę, dodaj szczyptę soli (ciasto będzie miało większą objętość i ładnie zrumieniony wierzch), esencję waniliową oraz lekko oprószone mąką rodzynki (nie będą opadać na dno). Wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej mikserem.
Dokładnie umytą, wytartą do sucha i przechowywaną w temperaturze pokojowej formę, wysmaruj obficie tłuszczem i oprósz bułką tartą. Jeśli podczas przekładania ciasta forma będzie zimna, wówczas może nastąpić tzw. szok termiczny i zamiast apetycznego, pulchnego wypieku, otrzymasz zakalca. Piecz ok. 50-60 min. w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i wyjmij ciasto dopiero po ok. 10-15 minutach.
To ciasto drożdżowe bez wyrabiania, w towarzystwie prawdziwego kakao z mlekiem, to istna poezja smaku. Uwielbiam takie zestawienie na śniadanie.
A Ty, dasz się skusić?