CHLORELLA CZY SPIRULINA – JAKIE SĄ RÓŻNICE?
Produkty oparte na algach (glonach) stają się coraz bardziej popularne. Świadomość tego, jak wiele dobrego mogą one zrobić dla naszego zdrowia sprawia, że wiele osób wprowadziło algi AFA do swojego codziennego jadłospisu. Jednak często przed dokonaniem zakupu pojawiają się dylematy: Chlorella czy spirulina? Co wybrać? Jaka jest różnica? Czy jest coś, co je łączy?
Chlorella i spirulina – podobieństwa
Chlorella i spirulina pomimo tego, że różnią się od siebie pod wieloma względami, posiadają także wiele wspólnego. One nie tylko podobnie wyglądają, smakują i pachną. Przede wszystkim obie rośliny trafiły na listę produktów Super Food. Nic dziwnego, ponieważ to pożywienie należy do najbogatszych w składniki odżywcze źródeł na świecie i posiada niezwykły wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Algi AFA zawierają aż 40 głównych pierwiastków istotnych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu!
Rośliny te zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego białka, które jest niezbędne do tworzenia i regeneracji kości, zębów, mięśni, włosów, krwi, serca, wątroby, nerwów itd, itp. Jak widać białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Chlorella i spirulina są wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.
Ponadto algi są również bogatym źródłem chlorofilu wspomagającego produkcję hemoglobiny. Chlorofil wpływa także na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, działa oczyszczająco i antyoksydacyjnie oraz sprawia, że komórki są lepiej dotlenione.
Interesujące jest również to, że algi niezwykle cenione są ze względu na obecność wyjątkowego pigmentu o nazwie fikocyjanina. Jego fenomen polega na tym, że potrafi wpływać na produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym, a co się z tym wiąże – regenerować układ odpornościowy.
Chlorella i spirulina – korzyści dla zdrowia
Obniżają „zły” cholesterol
Wysoki poziom „złego” cholesterolu LDL lub lipoprotein może prowadzić do gromadzenie się cholesterolu w tętnicach. Zbyt duże jego stężenie we krwi może być przyczyną powstania choroby wieńcowej. Badania pokazują, że spożywanie chlorelli lub spiruliny może obniżać cholesterol LDL podnosząc jednocześnie HDL i tym samym zmniejszyć ryzyko choroby więńcowej i udaru mózgu.
Wpływają na poziom cukru we krwi
Przeprowadzone badanie na 25 osobach z cukrzycą typu 2 pokazało, że spożywanie 2 g spiruliny dziennie może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Z kolei inne badanie pokazuje, że suplementacja chlorelli pomaga w zmniejszaniu masy ciała, poprawia stan glikemiczny oraz funkcjonowanie wątroby.
Zwiększają wytrzymałość i dodają energii
Nadmierny wysiłek fizyczny, który ma miejsce także podczas uprawiania niektórych sportów i ćwiczeń może być przyczyną zmęczenia mięśni i stresu oksydacyjnego. Chlorella i spirulina posiadają właściwości przeciwutleniające, które mogą zminimalizować powstałe uszkodzenia. Jedno z przeprowadzonych badań pokazuje, że spirulina poprawia wytrzymałość, minimalizuje zmęczenie i dodaje energii. Z kolei drugie badanie pokazuje, że suplemantacja chlorelli może zwiększać wydolność tlenową, co również poprawia wytrzymałość.
Działają przeciwzapalnie oraz wspomagają układ odpornościowy
Chlorella i spirulina zawierają szereg przeciwutleniaczy takich jak chlorofil, beta karoten, likopen, luteina i witamina C. Wspomagają one ukłąd odpornościowy, niwelują stres oksydacyjny, zwalczają stan zapalny i zapobiegają powstawaniu chorób.
Chlorella i spirulina – różnice
Budowa komórkowa
Jedną z zasadniczych różnic między chlorellą i spiruliną jest ich budowa komórkowa. Chlorella jest jednokomórkowym glonem, natomiast spirulina zbudowana jest z wielu komórek.
Kolor i klasa
Chlorella należy do klasy alg zielonych. Jest glonem z rodziny zielenic. Bogactwo chlorofilu sprawia, że jej kolor jest intensywnie zielony. Z kolei spirulina nie jest glonem. To sinica, która często nazywana jest niebiesko – zieloną algą.
Możliwość spożycia
Chlorella posiada twardą ścianę celulozową, która chroni ją i czyni niestrawną dla ludzi. Aby nadawała się do spożycia musi przejść specjalny proces rozbicia błony komórkowej. Spirulina nie posiada ścian celulozowych, co potencjalnie czyni ją lepiej strawną.
Pochodzenie
Chlorella jest uważana za glon słodkowodny. Natomiast spirulinę można pozyskać zarówno w wodzie słodkiej jak i słonej.
Właściwości
Chlorella należy do jednej z najcenniejszych glonów. Zawiera dużo witamin, soli mineralnych, aminokwasów i przede wszystkim chlorofilu. Jej niezwykłe działanie polega między innymi na usuwaniu z organizmu substancji trujących oraz metali ciężkich (rtęć) oraz podwyższaniu we krwi poziomu albuminy – białka, które pełni istotną rolę w metabolizmie komórek.
Spirulina również zawiera mnóstwo składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne, białka i aminokwasy. Ze względu na dużą zawartość witaminy B12 oraz żelaza jest szczególnie polecana dla wegetarian i wegan. Ponieważ spirulina (podobnie jak inne niebieskie algi) uchodzi za roślinę, która wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i dostarcza organizmowi dużo energii, dlatego polecana jest dla osób typu Vata i Kapha.
Jak kupować chlorellę i spirulinę?
- Przed zakupem zarówno chlorelli jak i spiruliny warto sprawdzić skład produktu – nie powinnny one zawierać żadnych dodatków, barwników, konserwantów i wypełniaczy.
- Ważne jest także w jakiej wodzie były one uprawiane. Chlorella występuje w słodkich, nasłonecznionych wodach. Z kolei spirulinę można znaleźć zarówno w wodach słodkich, słonych jak i mieszanych. Ciekawe jest to, iż w przypadku spiruliny woda w jakiej ona była uprawiana ma wpływ na jej skład biochemiczny.
- Analizując informacje na opakowaniu nie można zapomnieć o przeprowadzonych kontrolach jakości oraz przyznanych certyfikatach.
- W przypadku zakupu chlorelli ważna jest informacja mówiąca o tym, że ściana komórkowa została rozbita.
Obecnie stosuję chlorellę Earth Circle Organic Chlorella Powder . Informacja na opakowaniu mówi nam między innymi, że produkt nie jest związany z projektem GMO, jest pozbawiony jakichkolwiek dodatków, konserwantów i wypełniaczy, ściana komórki została rozbita ultradźwiękami, a produkt został przetworzony na zimno.
Ciemne strony spiruliny
Według wszelkich znaków na niebie i ziemi powinnam włączyć do swojej diety spirulinę. Dlaczego zatem stosuję chlorellę? Powstrzymuje mnie od tego informacja, którą przeczytałam dosyć dawno temu (nie pamiętam dokładnie gdzie, ale to z pewnością było wiarygodne źródło), która przyczyniła się do zapalenia czerwonego światełka w moim umyśle. Obecnie można znaleźć mnóstwo informacji popartych przeprowadzonymi badaniami na temat spiruliny. Mało tego – można przeczytać, że ta sinica była wykorzystywana jako źródło składników odżywczych już w starożytności. Moje postrzeganie spiruliny jako cennego suplementu diety wywróciło się do góry nogami, kiedy przeczytałam, że tak na prawdę nigdy i nigdzie na świecie nie była ona spożywana przez człowieka!
W świecie kosmetyki pojawiało się i pojawia nadal wiele suplementów diety i substancji aktywnych, które okrzykuje się jako HIT. Z czasem jednak zapomina się o nich, a na ich miejsce pojawia się inny o genialnych właściwościach. Czysty marketing. Oczywiście wiadomo jak z tymi badaniami jest – nie wszystkie są wiarygodne i nie wszystkie są przeprowadzane rzetelnie. Wyniki badań przeprowadzone na kilkunastu osobach nie przekonują mnie w 100 %.
Wierzę w wyniki badań, które mówią, ze spirulina jest źródłem wielu cennych składników, które powinny pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka. Jednak skupiając się na tym aspekcie warto zdać sobie sprawę z tego, że sinice mogą wykazywać także działanie toksyczne. Większość dostępnej na rynku spiruliny pochodzi z upraw wielkoprzemysłowych. Najczęściej jest ona uprawiana w wodach mieszanych (słodko – słonych) nie mających nic wspólnego z ekologią i „napędzana” sztucznymi nawozami. Masowe występowanie oraz duża zawartość składników odżywczych zawartych w spirulinie stały się z pewnością siłą napędową do robienia biznesu. Dlatego zanim zdecydujesz się na suplementację spiruliny, upewnij się, że jest ona wysokiej jakości.
Z doświadczenia wiem, że może z tym być pewien problem. Sama pisząc do polskich sprzedawców chlorelli i spiruliny często nie otrzymywałam odpowiedzi na istotne pytania. Zainteresowałam się nawet spiruliną od tego samego producenta, od którego kupuję chlorellę. Już miałam kliknąć przycisk „do koszyka”, kiedy zauważyłam informację zamieszczoną w opisie produktu. Mówiła ona o tym, że produkt zawiera substancję chemiczną znaną w stanie Kalifornia, która może powodować wady wrodzone lub inne szkodliwe działania wpływające na rozrodczość. Wyrazy szacunku za uczciwość.
Jak spożywać chlorellę i spirulinę?
Zarówno chlorellę jak i spirulinę można dostać pod różną postacią. Są one dostępne w formie tabletek, kapsułek, ekstraktów oraz proszku. Zanim zaczniesz je spożywać upewnij się, że dana suplementacja jest dla ciebie odpowiednia. Szukaj bezpiecznych, wysokiej jakości suplementów diety.
Zwykle dawki chlorelli i spiruliny wahają się w granicach 2 – 5 g chlorelli i 1 – 8 g spiruliny. Wegetarianie, weganie, sportowcy, osoby starsze oraz te, które nie jedzą warzyw powinny przyjmować większe dawki spiruliny niż jest ona zalecana. W przypadku dzieci zaleca się spożycie 1 – 2 g spiruliny dziennie. Dawkowanie chlorelli uzależnione jest od masy ciała. Dziecko o wadze 20 kg powinno wziąć ok. 1 g chlorelli.
- Łyżka sproszkowanej chlorelli waży ok. 12 g / łyżeczka ok. 6 g
- Łyżka spiruliny w proszku waży ok. 10 g / łyżeczka ok. 5 g
Zachęcam wszystkie mamy, które decydują się szczepić swoje dzieci, aby bliżej zainteresowały się chlorellą :) Oczywiście po wcześniejszej konsultacji z lekarzem :)
Zarówno spirulina jak i chlorella w proszku nie smakują zbyt dobrze. Niektórym osobom może bardzo przeszkadzać smak, który nie jest zbyt apetyczny. Ja najczęściej rozpuszczam chlorellę w szklance czystej wody i taką wypijam. Można też dodać algi do koktajlu, aby zamaskować smak.
Stosujecie spirulinę lub chlorellę?
Jaka forma najbardziej Wam odpowiada?
Macie swoich sprawdzonych i rzetelnych sprzedawców?