AROMATYCZNA KAWA, KTÓRA POBUDZA ZMYSŁY
W ostatnim wpisie podałam wam przepis na moją ulubioną herbatę rozgrzewającą według ajurwedyjskiej receptury. Dzisiaj chciałabym się podzielić recepturą na kawę, którą lubię pić szczególnie zimą. Wspaniale rozgrzewa, poprawia nastrój, dodaje optymizmu i… wyostrza zmysły :)
Kawa, która pobudza zmysły wg. ajurwedyjskiej receptury
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki świeżej, prawdziwej kawy
- 2 łyżeczki prawdziwego cukru z trzciny cukrowej lub prawdziwego miodu (miodu nie gotujemy ani nie dodajemy do gorących płynów!)
- 1/4 łyżeczki zielonego kardamonu
- szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
- szczypta szafranu
Przygotowanie:
Wodę z mlekiem zagotować, dodać kawę. Po trzech wrzeniach (trzy razy powinna podnieść się do powierzchni naczynia) dodać cukier wraz z przyprawami i gotować jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Przecedzić. Pić małymi łykami, delektując się smakiem :)
Taka kawa najlepiej smakuje, kiedy się ją pije z ulubionej filiżanki :)
Smacznego i na zdrowie!