PRZEPYSZNE KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE
„Mamo, zjadłbym coś słodkiego!” Albo: „Mamo, zjadłabym coś dobrego!” Znacie te teksty? Teraz, kiedy robi się coraz chłodniej, coraz częściej przychodzi nam ochota na coś, co mogłoby nam uprzyjemnić i osłodzić te krótkie dni. Tak więc wczoraj, kiedy takie hasło padło z ust moich dzieci, po prostu udałam się do zamrażarki, wyjęłam z niej porcję orzechów włoskich i szybko zabrałam się do pieczenia.
Rogaliki, na które przepis dzisiaj Wam podaję, są po prostu przepyszne i tak kruche, że niebiańsko rozpływają się w ustach. Są mega orzechowe oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu. Obficie posypane cukrem pudrem niczym śnieżnym puchem, są idealnym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Ale nie tylko! Są także wspaniałym dodatkiem do ulubionej herbaty lub kawy… albo smaczną przekąską podczas czytania książki lub oglądania filmu. Trzeba tylko bardzo uważać, bo ciężko się od tych rogalików oderwać. W pewnym momencie możecie się zorientować, że ręka wprost sama po nie sięga :) Zresztą… Przekonajcie się sami. :)
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru pudru
- szczypta zmielonego cynamonu cejlońskiego
- cukier waniliowy (bez sztucznych barwników i aromatów)
- szczypta soli (ja dodaję himalajską)
- 3 żółtka jaj
- 25 dag miękkiego masła
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (może być pół na pół)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
Wykonanie:
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Dodać cynamon, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka oraz miękkie masło.
- Z wszystkich składników szybko utrzeć ciasto, najlepiej korzystając z robota kuchennego (mikser).
- Dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta uformować kulę i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki formować wałeczki grubości ołówka i kroić na kawałeczki o długości 5 cm. Zwęzić na końcach formując rogaliki.
- Ułożyć na wyłożonej niebielonym papierem do pieczenia blaszce (nie smarować tłuszczem!) i piec w temp. 180º C przez ok. 15 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu od razu obficie posypać cukrem pudrem i wyłożyć na paterę.
Mmmmmm… To jest pyszne! Smacznego! :)