SUPER FOOD – JOGURT NATURALNY
Lubisz jogurt? Myślę, że tak. Nie znam osoby, która nie lubiłaby jogurtu. Można go bowiem spożywać na różne sposoby, dostosowując jego smak do własnego gustu i upodobań.
W przeciwieństwie do mleka budzącego wiele kontrowersji, jogurt jest o wiele zdrowszy, gdyż zawarte w nim bakterie jogurtowe zużywają laktozę, dzięki temu mogą go jeść osoby z jej nietolerancją.
Ponieważ jogurt zawiera bakterie probiotyczne, które traktowane jako suplement codziennej diety, korzystnie wpływają na organizm człowieka, poprawiając równowagę mikrobiologiczną przewodu pokarmowego, został uznany jako Super Food, czyli Super Żywność, którą powinniśmy uwzględnić w naszym jadłospisie.
Skład twojej flory bakteryjnej zależy od wielu czynników m.in. diety, wieku, genów, stosowania antybiotyków, przebytych lub aktualnych chorób oraz podatności na stres. Jeśli działanie flory jelitowej zostanie zaburzone, mogą pojawiać się różnego rodzaju objawy takie jak alergie, zmniejszona odporność organizmu, problemy skórne i wiele innych. Efektem tego stanu może być stan zapalny w jelitach oraz zaburzenia wchłaniania najważniejszych składników takich jak żelazo, witamina D, kwasy tłuszczowe, aminokwasy.
Jogurt naturalny z sokiem malinowym |
Wpływ probiotyków na skórę
Nie wiem czy wiesz, ale skóra jest niezwykle ważna przy diagnozowaniu wielu schorzeń. Jest odkrytą kartą, dzięki której możesz zobaczyć, czy twój organizm funkcjonuje prawidłowo. Jeśli tak nie jest, zazwyczaj o tym informuje w postaci różnego rodzaju wykwitów i zmian skórnych. Skutkiem niedoborów związanych z zaburzeniami wchłaniania mogą być m.in.: alergie, problemy dermatologiczne, anemia, zmniejszenie odporności organizmu i częste infekcje, osteoporoza, cukrzyca, trądzik (również różowaty, związany z wystąpieniem infekcji Helicobacter pylori), sucha skóra a nawet nowotwory. Być może teraz trochę cię zaskoczę, kiedy przeczytasz, że zaburzona równowaga mikroflory jelitowej przyczynia się również do przedwczesnego starzenia się. Nic w tym dziwnego: zaburzenia wchłaniania istotnych składników pokarmowych, przewlekły stan zapalny w jelitach, związany z nadprodukcją wolnych rodników wszystko tłumaczy.
Jogurt naturalny z sokiem malinowym |
Jogurt jogurtowi nierówny
Zapewne myślisz, że główną i najczęstszą przyczyną braku równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego jest przebyta antybiotykoterapia. Otóż okazuje się, że bardziej przyczynia się do tego nieprawidłowe odżywianie. Powinno ono mieć na celu stworzenie oraz utrzymanie właściwej mikroflory jelitowej, gdy tymczasem oszukujemy organizm, maskując objawy chorób, stosując okazjonalnie apteczne preparaty zawierające kultury bakterii, które często nie mają potwierdzonego działania probiotycznego lub mają potwierdzone działanie nieprobiotyczne, czyli giną w środowisku żołądka, nie docierając do jelita grubego w stanie żywym.
Tradycyjne bakterie dodawane do jogurtów nie są probiotykami. Dlatego ważne jest, aby znaleźć lub zrobić sobie taki jogurt samodzielnie, dodając do niego szczepy probiotyczne.
Jogurt naturalny z ostropestem i siemieniem lnianym |
Od czego zależy działanie probiotyków ?
Warto wiedzieć, że działanie probiotyku zależy od rodzaju szczepu oraz jego ilości w dawce. Są różne jego rodzaje. Inne szczepy bakterii stosuje się osłonowo przy antybiotykoterapii, inne w przypadku kandydozy, a jeszcze inne dla dzieci lub osób chcących poprawić swoją odporność.
Żywotność probiotyku w organizmie wynosi ok. 3 dni. Aby można było mówić o prawidłowym zakotwiczeniu się szczepów w jelitach potrzeba na to kilku miesięcy (3 – 6 miesięcy).
Przygotowując jogurt samodzielnie w domu warto sporządzić go w formie synbiotyku, czyli łącząc probiotyk, który jest najbardziej skuteczny w jelicie cienkim, z prebiotykiem, działającym na mikroflorę jelita grubego. Ponieważ środowisko jelita grubego nie jest odpowiednim środowiskiem dla szczepów bakterii jogurtowych, które zostają wydalane przy każdym wypróżnieniu, dlatego najlepiej pić jogurt codziennie, nawet kilka razy w ciągu dnia.
Źródła naturalnych probiotyków
Źródeł naturalnych probiotyków jest wiele np.: kiszona kapusta, kiszone ogórki, kefir, maślanka, kwas chlebowy, woda kokosowa, podpiwek czy kombucha. Jednak nie sposób jeść codziennie np.: kapusty kiszonej do obiadu, naprzemiennie z kiszonymi ogórkami. Warto uwzględnić w jadłospisie choćby jeden z wymienionych produktów w ciągu dnia. Jednym z nich, który mogę spożywać codziennie bez znudzenia, jest właśnie jogurt, który pasuje właściwie do każdego posiłku, czyli na śniadanie, na obiad (do surówki), na podwieczorek lub na kolację. Przygotowuję go na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Staram się, aby zawierał w sobie również prebiotyki.
Probiotyki + prebiotyki = Synbiotyki
Z listy znanych mi prebiotyków najczęściej używam cebuli lub czosnku do przygotowania sosu do surówki lub banana albo otrąb pszennych . Lubię też inne wersje np.: ze świeżo zmielonym ostropestem i siemieniem lnianym, owocami, miodem, przecierami owocowymi (malinowy, z dzikiej róży), spiruliną, chlorellą, owocami goji, orzechami włoskimi lub brazylijskimi, płatkami owsianymi i wieloma innymi z listy Super Food. Jak widzisz wariacji na temat jogurtu jest wiele, a korzyści z jednego posiłku jeszcze więcej.
Jak zrobić jogurt samodzielnie w domu ?
Jest kilka wersji jeśli chodzi o przepis na jogurt domowej roboty. Kiedyś, gdy nie byłam jeszcze na tyle świadoma, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, korzystałam z przepisu, w którym wśród składników znajdował się cukier i mleko granulowane. Miało to zapewnić walory smakowe , a dzięki obecności mleka w proszku również kremową konsystencję.
Obecnie przygotowuję jogurt wg. tego przepisu, czyli bez dodatku cukru i mleka w proszku. Dzięki temu jest bardziej naturalny i zdrowszy. Ponieważ nie mam dostępu ani możliwości zakupu mleka wiejskiego, do produkcji jogurtu używam mleka wiejskiego z Piątnicy 3,2 %.
Jeśli chodzi o jogurt do zaczynu, to muszę nadmienić, że niestety nie każdy się do tego nadaje, ponieważ nie każdy zawiera probiotyki, czyli konkretne szczepy bakterii, żywe i w odpowiedniej ilości. Podczas zakupu warto dokładnie czytać etykietę, gdzie powinna znaleźć się informacja o tym, że dany jogurt zawiera żywe kultury bakterii Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.
Po niedługich poszukiwaniach w ręce wpadł mi Pilos Jogurt Naturalny 2%, który zawiera kultury bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus oraz dodatkowe kultury bakterii w postaci Lactobacillus acidophilus, LA-5 i Bifidobacterium , BB-12
Z pośród innych dostępnych w sklepach jogurtów, Pilos okazał się najlepszym wyborem.
PRZEPIS NA JOGURT NATURALNY
Składniki:
Mleko przelać do garnka i podgrzać do temperatury ok. 60 °C, następnie wlać do niego zawartość małego pojemniczka jogurtu i dokładnie wymieszać. Garnek nakryć pokrywką i owinąć kocem lub puchową poduszką. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jogurt należy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Aby przygotować nowy jogurt nie trzeba kupować gotowego jogurtu. Wystarczy zostawić trochę ( jedną łyżkę) jogurtu, który sami przygotowaliśmy i wykorzystać go jako zaczyn do wykonania następnego jogurtu.
Osobiście polecam zakup specjalnej jogurtownicy do produkcji jogurtu w warunkach domowych, na przykład TAKIEJ. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie tylko będziecie mogły zjeść codziennie pyszny, zdrowy jogurt, ale także zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu :)
Smacznego i na zdrowie !