PRZEPIS NA ZDROWY CUKIER
Nie słodzę napojów od bardzo dawna. Od tak dawna, że nawet już nie pamiętam od kiedy. Nie znaczy to jednak, że nie lubię słodyczy – lubię je od dziecka. Moja babcia była nie tylko świetną kucharką, ale piekła również przepyszne ciasta i robiła genialne przetwory z owoców. Do dzisiaj pamiętam smak i konsystencję jej konfitury z truskawek. Nic dziwnego – podobno, gdy była młoda, piekła ciasta i gotowała w bogatych domach i na różnych weseliskach.
Mój tato (syn owej babci :)) także był niezłym łasuchem. Do dnia dzisiejszego krąży w naszej rodzinie anegdota o jego słabości do babcinych wypieków. Było to przed jakimiś świętami. Babcia napiekła różnych ciast i wyniosła na zaplecze, żeby sobie spokojnie leżakowały do godziny zero. Tato oczywiście nie wytrzymał i sukcesywnie podkradał po kawałeczku jeden z upatrzonych wcześniej słodkich obiektów. Kiedy nadeszły święta, babcia zorientowała się, że w miejscu jednego ciasta pozostała … tylko pusta blacha. Zwołała wszystkie swoje dzieci i rozpoczęła śledztwo. Winnego kradzieży nie było. Nikt nie zjadł, nikt nic nie widział. Zrezygnowana babcia w końcu wydusiła ze smutkiem: – Ojej, żebym ja chociaż wiedziała, czy ten placek był dobry… I wtedy mój tato wyskoczył: – Pyszniutki!
Kiedy byłam trochę starsza stwierdziłam, że skoro lubię czasami zjeść coś słodkiego, to lepiej dla mnie by było, gdybym zrezygnowała ze słodzenia napojów. Jak to mawiała czasami moja babcia: co za dużo, to i świnia nie chce. Umiar to podstawa. I tak mi zostało do dzisiaj. Przyznam jednak, że czasami lubię sobie osłodzić życie. Na przykład bardzo lubię herbatę z hibiskusa posłodzoną odrobiną stewii lub małą czarną z odrobiną miodu gryczanego. Miód dodaję także do kakao albo herbaty z czystka. Zimą rzadko używam miodu do słodzenia. Wyjątek stanowią mikstury lecznicze. O tej porze roku uwielbiam gorące, rozgrzewające napoje, a wiadomo – miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości terapeutyczne. Wtedy wybieram mniejsze zło i robię Zdrowy Cukier z przepisu Michała Tombaka.
Przepis na Zdrowy Cukier
Składniki:
- 75 dag cukru kryształu
- 200 ml wody
- 20 dag miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odstawić na 8 dni. Trzy razy dziennie przemieszać drewnianą łyżką.
Dzięki tej metodzie szkodliwa sacharoza, która pochłania wapń, pod wpływem miodu i wody rozkłada się na glukozę i fruktozę, które są zdrowe.
Cukier ogólnie nie cieszy się dobrą sławą. Już dawno przypięto mu etykietkę „białej śmierci”. Nadmiar cukru nie jest dobry ani dla zdrowia, ani dla urody. To nie ulega wątpliwości. Problem tkwi w tym, że niektórzy mają wybitne skłonności do popadania w skrajności. Jedni potrafią zjeść sowitą porcję ciasta, popijając go kawą lub herbatą posłodzoną trzema łyżeczkami białego cukru; inni z kolei boją się cukru (nawet glukozy i fruktozy!) jak ognia piekielnego i trzymają się od niego z daleka, jakby był śmiertelną zarazą. Tymczasem uważam, że wszystko to, co oferuje nam natura służy człowiekowi.
Nawet największa trucizna może być lekarstwem. Wystarczy tylko mądrze i rozsądnie z niej korzystać.