KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI “OWOCOWA FANTAZJA”

Od czasu do czasu lubię Was na moim blogu wodzić na pokuszenie :) Wstawiam przepisy na słodkości, które ogólnie są uznawane jako niezdrowe. Po co jednak człowiek żyje? Po to, żeby sobie odmawiać wszystkich przyjemności?
Jest takie mądre powiedzenie: „Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało”. Naprawdę żyje się wtedy, kiedy się żyje pełnią życia. Kiedy się doświadcza wszystkimi zmysłami. Mamy lato. Natura obdarzyła nas wspaniałymi darami jakimi są owoce. Dlaczego z tego nie skorzystać, robiąc sobie na przykład pyszne ciasto?
W moim przydomowym ogrodzie od paru dobrych lat rośnie sobie śliwa. Przez ten czas ani razu nie miałam okazji zasmakować owoców z jej drzewa. Była chorowita. Jej owoce były słabe, małe, pomarszczone i zanim dojrzały, opadały z drzewa. Chciałam ją wyciąć, bo po tylu latach straciłam nadzieję, że coś z niej będzie. Gdy tylko głośno wypowiadałam swoje myśli, słyszałam: „Nie wycinaj! Śliwa jest chora, może trzeba ją opryskać?” Opryskać? Mowy nie ma!
I tak lata leciały, a śliwa wciąż sobie rosła i rosła… Aż w końcu w tym roku chyba wyczuła, że powoli tracę i cierpliwość i wiarę, i wydała owoce tak ogromne jak granaty. A było ich tak dużo, że gałęzie wprost uginały się pod ich ciężarem :)
Korzystając z hojności natury (a w szczególności mojej śliwy), postanowiłam wykorzystać te pyszne owoce w kuchni na różne sposoby. Była zupa śliwkowa z grzankami (przepis mojej babci!), knedle (a raczej knedliska!), kompoty, mrożonki, no i oczywiście przetwory. A dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne kruche ciasto ze śliwkami (lub innymi owocami). Moja rodzina je uwielbia. Mam nadzieję, że Wam także będzie smakowało :)
Kruche ciasto ze śliwkami – Owocowa Fantazja
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)
- 25 dag masła
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
Masło wraz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem, dodać cukier i żółtka, zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części (jedna większa na spód i dwie mniejsze). Wstawić do lodówki aby się schłodziło na ok. 2 godziny.
Masa owocowa:
- ok. 1 kg śliwek lub innych owoców (np: jabłka, morele, brzoskwinie, wiśnie, jagody)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- kilka łyżek cukru do smaku
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Wymieszać delikatnie z cukrem i cynamonem cejlońskim.
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie ekologicznego kisielu
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać kisiel lub skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem niebielonym. Na spód wyłożyć większą część schłodzonego ciasta (ja ścieram go na tarce o grubych oczkach i delikatnie ugniatam). Jeżeli masa owocowa jest zbyt mokra, ciasto można oprószyć niesłoną bułką tartą, która pochłonie wilgoć i zapobiegnie powstaniu zakalca. Następnie wyłożyć masę owocową, zetrzeć na tarce drugą, mniejszą część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek, na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180ºC. Po upieczeniu wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasto nosi nazwę „Owocowa Fantazja”, ponieważ można go przygotować na różne sposoby, z różnymi owocami. Do ciasta lubię czasami dodać 2-3 łyżki drobnych wiórków kokosowych. Zamiast śliwek można dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach, albo inne ulubione owoce. Plusem tego ciasta jest również to, że można go upiec również zimą. Świeże owoce np. starte jabłka lub połówki śliwek wkładam warstwami do litrowego słoika, przesypuję cukrem i cynamonem, a następnie pasteryzuję. Kiedy lato się skończy, otwieram słoik i voilà! Mam lato w środku zimy :)
Jestem ogromnie ciekawa Waszych fantazji – na temat tego ciasta oczywiście :) Jakie owoce lubicie najbardziej? Może zamiast mąki krupczatki lub pszennej używacie innej, bezglutenowej? Ja się glutenu nie boję – wszystko jest kwestią dobrej, ekologicznej mąki – ale przyznam, że chętnie upiekłabym to ciasto na przykład z mąki kokosowej lub innej bezglutenowej :) Podzielcie się proszę swoją wiedzą i doświadczeniem na ten temat. Chętnie poeksperymentuję :)
Szklanka u Pani to jaka pojemnosc ?
Chodzi mi o te 3 szklanki maki na ciasto… z gory dziekuje za odpowiedz
Standardowa – szklanka o pojemności 250 ml. Pozdrawiam serdecznie :)