MIÓD POKRZYWOWY – NA ODPORNOŚĆ I ANEMIĘ
Kiedy byłam młodą dziewczyną – a było to mniej więcej pod koniec podstawówki – zaczęłam się coraz bardziej interesować ziołolecznictwem. Już wtedy zaczęłam doceniać wspaniałe właściwości pokrzywy. Razem z koleżanką, zaraz na początku maja, wyruszałyśmy na zbiory na obrzeża miasta i wracałyśmy do domu obładowane tym cudownym zielem. Pamiętam, że wykorzystywałam je na różne sposoby: dodawałam do jajecznicy, przygotowywałam sok, ale najbardziej utkwiły mi w pamięci kąpiele pokrzywowe. :) Przebiegały one bardzo nietypowo i niektórzy, kiedy słyszeli o moim pomyśle ostentacyjnie pukali się w czoło. Otóż nie robiłam żadnych naparów, wywarów i tego typu rzeczy. Po prostu oczyszczone pod bieżącą wodą pokrzywy układałam na dnie wanny, a następnie napełniałam ją bardzo ciepłą wodą. Tak wylegiwałam się w tej wannie ok. 15-20 minut, po czym spłukiwałam ciało bardzo chłodną wodą. Kąpiel ta miała za zadanie wspomóc usuwanie toksyn z organizmu oraz zadbać o stawy.
Kąpiele pokrzywowe były dla mnie prawdziwym remedium także później, kiedy podczas ciąży złapała mnie rwa kulszowa. Wtedy zrezygnowałam nawet z picia kawy, więc o korzystaniu z aptecznych medykamentów nie było nawet mowy. Tak więc pokrzywa stała się dla mnie prawdziwym wybawieniem i lekiem. Podobnie było, kiedy również podczas ciąży miałam bardzo kiepskie wyniki morfologii. Właściwie aż do rozwiązania musiałam dostarczać mojemu organizmowi żelazo oraz kwas foliowy. Niezbyt dobrze reagowałam na preparaty, które przepisywał mi mój lekarz prowadzący. Pomimo, że zlecał mi najlepsze i najlepiej przyswajalne, to jednak wciąż cierpiałam na problemy żołądkowe i trawienne. I tutaj znowu sprawdziła się poczciwa i cudowna pokrzywa. Dzięki niej nie musiałam faszerować się produktami z apteki, a wyniki morfologii nareszcie były na zadowalającym poziomie!
Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na wspaniały miód pokrzywowy, który robię zawsze z młodych pokrzyw zbieranych w maju lub na początku czerwca. Wspaniale wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby i układu moczowego, działa krwiotwórczo, zapobiega i leczy anemię, a także genialnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie!
Miód pokrzywowy
Świeżą pokrzywę, zebraną z dala od dróg komunikacyjnych i zanieczyszczeń, dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepsza jest pokrzywa majowa, lub zebrana na początku czerwca, ponieważ zawiera najwięcej substancji odżywczych. Następnie przekręcamy ją przez maszynkę do mięsa lub miksujemy blenderem. Miazgę dokładnie wyciskamy przez czystą gazę. Uzyskany sok mieszamy z płynnym miodem (najlepszy jest gryczany lub ze spadzi iglastej) w proporcji 40% miodu – 60% soku z pokrzywy. Przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Sok z pokrzywy możesz także kupić. Dobry jest na przykład TEN.
Stosowanie:
1-2 łyżki stołowe miodu pokrzywowego rozpuścić w szklance wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Pić codziennie, najlepiej rano.
?Na zdrowie!?
Więcej na temat pokrzywy i jej wspaniałych właściwości możecie przeczytać w książce Zbigniewa T. Nowaka : „Pokrzywa – nadzwyczajny lek”. Nie znam lepszej i ciekawszej książki, w której można znaleźć tyle interesujących i przydatnych informacji. :)